Tallers

Tallers:

Cuidem el nostre cos

Economia de la vida

Cuidem la ciutat

Cuidem el nostre barri

Amb més intensitat que mai, a causa de la crisi i de les polítiques d’austeritat amb què els governs hi ha respost, les dones som al cor de totes les problemàtiques de la ciutat i del país. Les desigualtats socials s’han eixamplat. La pobresa s’ha instal·lat de manera crònica als nostres barris. Conquestes i drets d’igualtat que consideràvem adquirits, són qüestionats i amenaçats.

La degradació del mercat laboral, accelerada per les últimes reformes, està engendrant el fenomen dels treballadors – sobretot les treballadores – pobres. L’erosió de l’estat del benestar, dels serveis públics, de l’atenció a la dependència… recau invariablement sobre les nostres espatlles. De la mateixa manera que som el fitó de les pitjors violències que sacsegen la nostra societat, des dels crims de gènere fins als tràfics de persones i l’explotació.

Sí, al cor de tots els problemes. Presents en tots els àmbits. Patint i resistint. Garantint cures, sostenint famílies… Lluitant… des de la reivindicació d’un salari digne per a les cambreres d’hotel fins a la solidaritat veïnal contra un desnonament al barri.
Sí, presents i actives. Però, ben sovint invisibles. Invisibles per a la societat. Invisibles per a nosaltres mateixes. Presents i actives a tot arreu. Però encara, disperses, poc organitzades… i, per tant, incapaces de pesar decisivament a favor dels canvis necessaris.
Barcelona no serà justa i democràtica fins que no esdevingui la ciutat de les dones, fins que no es faci sentir amb força el seu anhel d’igualtat.

Per dinamitzar tots els espais que ja sostenim i animem, per impulsar totes les lluites socials, democràtiques o mediambientals en què ja som moltes vegades força motriu, necessitem aplegar-nos de nou com a dones conscients, lliures i determinades. Necessitem prendre la paraula, adonar-nos de la nostra capacitat transformadora, mirar la realitat i somniar la ciutat que volem bastir.

Necessitem sobreposar-nos a les dificultats que ens aclaparen en el dia a dia i organitzar-nos. És decisiu fer-ho als nostres barris, en l’espai més proper. Serà decisiu fer-ho des de les associacions veïnals, tornant a donar-los força i vitalitat.
Vet aquí l’objectiu del fòrum veïnal que proposem: contribuir a una nova embranzida del moviment veïnal i a la seva lluita per la ciutat democràtica des de les capacitats, l’energia i la mirada rebel de les dones.

Sylviane DAHAN Sellem – Assemblea FAVB – 25/3/2017